diumenge, 25 de març del 2018

MCB 2018 - Final


Doncs sí, com va passar ara fa tres anys, aquest dijous 22 de març a les 20h del vespre, els tres finalistes van tornar a coincidir amb els tres concerts per a piano i orquestra interpretats durant la darrera fase de la 64a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals en el Palau de la Música Catalana, on també hi col.laboraren la batuta de Manel Valdivieso i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) per quart any consecutiu. Luke Jones (Regne Unit - 22 anys - 2n premi), Alexey Sychev (Rússia - 29 anys - 3r premi), Evgeny Konnov (Rússia - 25 anys - 1r premi) i el triplicat Concert núm. 1, Op. 23, en si bemoll menor de P. I. Txaikovski.

Evgeny Konnov fou el guanyador indiscutible del concurs, obtenint també el premi del públic, el premi de les escoles i el novedós premi de l'orquestra per a l'edició d'enguany. Res a comentar sobre la seva interpretació polifònica en tot moment, competent amb elevadíssima nota i una clara precisió en virtuosisme pianístic, qualitat sonora, tècnica de salts, expressivitat, visió cambrística de diversos passatges, bravura en les octaves, pedalització, caràcter de l'Allegro con fuoco, afirmació constant del seu segell consistent en alliberar una massa acordal i despullar-hi la nota melòdica, presència escènica i un llarg etcètera: incomparable respecte els altres dos concursants. Sens dubte, una vetllada per a recordar gràcies al sòlid pianisme de la tradició en les mans d'Evgeny Konnov.


diumenge, 18 de març del 2018

MCB 2018 - 2a semifinal

Enguany, la sessió de tarda de la semifinal del Concurs Internacional de Música Maria Canals també ha gaudit d'un públic molt nombrós.

Poques paraules cal dir sobre Evgeny Konnov (25 anys, Rússia), respecte els altres dos semifinalistes. El seu recital s'ha caracteritzat per una enorme concentració, que en tot moment ha estat acompanyada d'una sincera humilitat. Res a dir sobre les onades dinàmiques de Púlsar (J. M. Ruiz), la precisió en l'elegància tímbrica junt a la plasticitat dels colors desplegats sobre Gaspard de la nuit (M. Ravel) i la plaent sensació de l'agradable i indiscutible competència pianística en els Estudis transcendentals núm. 1, 2, 3 i 4 (F. Liszt). Tot sota un nom que hem de recordar: Evgeny Konnov.

En uns minuts, sabrem els tres pianistes que veurem a la final...

MCB 2018 - 1a semifinal

Un any més i continua la tradició barcelonina del Concurs Internacional de Música Maria Canals, en la seva 64a edició. Just avui a les 10h del matí, el Petit Palau ha obert les portes als tres primers pianistes per a la semifinal. Sense poder incloure cap de les obres interpretades durant les fases anteriors del concurs ni tampoc els Estudis Op. 10 ni Op. 25 de F. Chopin, i juntament amb el requisit de considerar un compositor espanyol en el programa, els concursants han tocat un repertori d'elecció lliure d'uns 50 minuts de durada.

Lucas Thomazinho (22 anys, Brazil) ha estat el protagonista del matí en majúscules. Si bé aquestes ratlles de crítica no poden ocultar que el pianista ha deixat entreveure davallades puntuals de concentració en cadascuna de les obres interpretades, també volen evidenciar la clara contextualització estilística de totes quatre per part de l'artista. Malgrat que la tria del repertori ha duplicat la forma musical del tema amb variacions, ha estat una manera de sentenciar el virtuosisme i les capacitats pianístiques amb nota de Lucas Thomazinho.

Només alguns possibles titulars per a cada obra interpretada. 1) Excel.lent bon gust amb les Variacions sobre un tema de Rode Op. 33, "La Ricordanza", de C. Czerny. 2) Lluita rítmica enmig dels dificultosos passatges de les Variacions i fuga per a piano en mi bemoll major, Op. 35, "Variacions Eroica", de L. van Beethoven. 3) Frescor d'El Pelele (Goyescas), d'E. Granados. 4) Indiscutible contingut interpretatiu entorn a la Fantasia Op. 28, d'A. Skryabin.

Cal tancar aquest comentari, en especial, destacant la bellesa musical de Lucas Thomazinho impresa en tot el repertori interpretat, mereixedor, sens dubte, d'accedir a la final del concurs. Una preuada característica difícil de trobar.

Tot dependrà dels tres semifinalistes que competiran a la tarda...

dissabte, 3 de març del 2018

Grigory Sokolov IV


Just Sokolov. Again. Nobody plays like he does.

F. J. HAYDN
Sonata núm. 32, en sol menor, Hob. XVI/44
Sonata núm. 47, en si menor, Hob. XVI/32
Sonata núm. 49, en do sostingut menor, Hob. XVI/36
------
F. SCHUBERT
4 Impromptus, Op. posth. 142 D 935
------
7 obres de F. CHOPIN, J. P. RAMEAU, F. COUPERIN,
A. GRIBOYEDOV i A. SKRYABIN

[Barcelona, Palau de la Música Catalana, dimecres 28 de febrer de 2018, 20'30h]