diumenge, 24 de març del 2013

Don Quixot

Acostumats a les produccions de dansa contemporània de l'última temporada, el Gran Teatre del Liceu va obrir les portes a l'American Ballet Theatre per la funció del 25 d'octubre de 2012: Don Quixot, el gran ballet clàssic amb música de Ludwig Minkus i coreografia de Marius Petipa.

En un total de sis representacions, aquesta proposta de la companyia nacional de ballet dels Estats Units va brillar per l'escenografia lluminosa, el vistós vestuari, el nivell dels ballarins protagonistes, la qualitat en la il·luminació i la bona exemplificació de l'obra de Miguel de Cervantes.

Recordo un primer acte amb forces números grupals, un segon ple de moviments preciosos característics de les figuracions aliniades del ballet rus i l'últim centrat en els duets junt amb les espectaculars coreografies individuals dels solistes.

En especial, cal destacar -en el segon acte- l'escena dels molins de vent i la bellesa del romanticisme encantat del somni de Don Quixot, sota l'aparició de la reina de les driades i representada per la ballarina principal Hee Seo. I en el paper de Basilio del darrer acte, és inevitable oblidar la magnífica actuació del ballarí solista James Whiteside.

Sobre la música del compositor austríac Ludwig Minkus, dir que funciona a la perfecció pel ballet estrenat l'any 1869 al Teatre Bolshoi de Moscou. A més de professor del Conservatori de Música de la ciutat, va ser director de l'Orquestra del Bolshoi i va esdevenir el compositor oficial de ballet del Teatre entre 1864 i 1886. Justament, Minkus va col·laborar estretament -per a la creació d'aquest clàssic i d'altres de referència- amb el ballarí i coreògraf francès Marius Petipa, el qual l'any 1869 va convertir-se en el primer mestre de ballet del Teatre Imperial de Sant Petersburg, considerat "el pare del ballet clàssic" i el responsable d'establir les bases de l'escola de ballet rus.

Només, i per últim, fer notar la presència de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu dirigida per Ormsby Wilkins en aquesta producció, a diferència dels espectacles de fusió on la música no acostuma a ser en directe. Ball i música en viu per la novel·la de cavalleries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada