dissabte, 19 de març del 2016

Final del 62è Concurs Internacional Maria Canals

1r premi - Hiroo Sato (Japó, 28 anys)
2n premi - Shiori Kuwahara (Japó, 20 anys)
3r premi - Yutong Sun (Xina, 20 anys)

Hiroo Sato esdevingué el guanyador del 62è Concurs Internacional de Música Maria Canals, després de realitzar la prova final amb orquestra que tingué lloc a les 20'30h del vespre al Palau de la Música Catalana, el dijous 17 de març de 2016.

Si en l'anterior edició del concurs, els finalistes coincidiren per primera ocasió en la tria del concert (P. I. Txaikovski: Concert per a piano i orquestra núm. 1, en si bemoll menor, Op. 23), aquesta casualitat ha tornat a reiterar-se enguany, però amb un altre referent del repertori pianístic: el Concert per a piano i orquestra núm. 2, en do menor, Op. 18 de S. Rachmaninov. Així doncs, tant el públic com el jurat van viure novament una audició triplicada en la prova final amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), que sota la direcció de Manuel Valdivieso col·laborà en el concurs per segona vegada.

De manera novedosa, la vetllada va incloure en el seu inici la presentació del piano Bösendorfer Vienna Concert 280, el qual s'estrenà per primera ocasió en un concurs i en el territori espanyol. A més de dos parlaments previs al testimoni musical dels finalistes i de les intervencions poc àgils i hàbils del presentador, dins la primera part l'organització va addicionar un breu interval entre els dos primers pianistes, un descans en què el jurat va abandonar la sala de concerts per procedir en la primera deliberació i el públic es preparà per a rebre al següent concursant. Aquest nou format -juntament als vint minuts necessaris de descans per tal d'escoltar el darrer pianista, i a la dilatada i tradicional espera (amb votació del públic inclosa) per a la tercera part on es proclama el guanyador dels premis oficial i la resta de guardons- van contribuir a prolongar el moment més àlgid del concurs en unes quatre hores aproximadament. Ara bé, davant d'un públic realment amant del concurs, cap factor dels descrits va fer minvar l'essència de la vetllada: emoció i nivell pianístic.

Sense intenció d'ampliar l'espai del text, revisem la interpretació del guanyador de l'edició 2016, Hiroo Sato, el qual també va rebre el premi del públic i el premi de les escoles. Durant el primer moviment del segon concert de S. Rachmaninov, el pianista va optar per l'encert en competència tècnica i caràcter musical, mostrant diversos passatges polifònics i evidenciant solidesa tant en els esperats compassos inicials com finals. En l'adagio sostenuto, el japonès dibuixà bon gust pels greus i, malgrat que destacà la melodia, no resultà prou expressiva. I, per últim, el darrer moviment es caracteritzà per la brillantor del solista, executant detalls de qualitat com les notes repetides a distància d'octava descendents, certs accents propis de l'scherzo, octaves i acords octavats compactes, variacions agògiques en la repetició del passatge meno mosso on la melodia capritxosa acaba amb el característic trinat o la ressonància de l'última nota greu afirmant la personalitat del pianista.

A diferència del guanyador, Shiori Kuwahara va restar estàtica en els compassos inicials i va deixar entreveure certa inseguretat traduïda en alguns errors evidents de notes, no prou netedat tècnica i falta de ritme en els darrers compassos del moviment. Malgrat la seva expressivitat innegable, el desajust en el caràcter i sobretot l'elecció d'un tempo massa retingut -en concret en el maestoso (alla marcia)- no van ser favorables per a la seva interpretació. En el segon moviment que esdevingué excessivament estirat, la concentració no fou gaire constant amb clars símptomes de supervivència, però els arpegiats solístics lluïren pel gust i l'elegància d'una pianista que es fa escoltar. L'allegro scherzando fou la millor aportació de la segona guardonada, presentant-se més clara tècnicament, però sense volada en els passatges virtuosos.

El tercer classificat, Yutong Sun, en l'inici del Moderato generà espectactives creixents però els primers compassos no van acabar de resoldre completament; igual que la seva agògica, que es convertí en un habitual excés de l'intèrpret. I malgrat que l'accelerando final del primer moviment fou discret, va ser executat de manera plena. Quant al segon, sens dubte que sonà molt expressiu i amb preferència pels greus, però oferí un pedal espès i dubtós just en el final. I en el darrer moviment el concursant va mostrar un forte de poca qualitat, aguts crispats, desajustos rítmics i tècnica no prou precisa fruit del cansament del pianista.

I després de tota la música, sorpreses per part dels assistents en conèixer els resultats definitius entorn al segon i tercer premis. Però cal recordar que la qualificació final també depèn de les puntuacions respectives de les proves anteriors i no exclusivament a la impressió dels concerts per a piano i orquestra que havíem pogut escoltar durant la vetllada.

En resum, una final on s'hi exposaren tres interpretacions ben diferenciades del Concert per a piano i orquestra núm. 2, en do menor, Op. 18 de S. Rachmaninov, liderades per tres pianistes que destacaren en aspectes diversos. Si per una banda vam observar la figura d'intèrpret i el control agògic sota la concentració de Yutong Sun, per una altra, la sala va restar perfumada amb l'elegància i musicalitat de Shiori Kuwahara. Ara bé, el guanyador de la 62a edició del Concurs Maria Canals (Hiroo Sato) va destacar pel seu domini artístic en l'escenari i el control tècnic de la seva interpretació.

I com sempre, acompanyat de la mateixa família musical que en finals anteriors però ampliada, el concurs segueix reunint a la Barcelona pianística gràcies als grans pianistes participants. Moltes felicitats a tots i fins l'any vinent!

diumenge, 13 de març del 2016

MCB 2016 - Semifinal (tarda)


I a les 17h d'aquesta tarda, també en el Petit Palau, la segona part de la semifinal, on els tres concursants restants han ofert els seus programes a un públic molt nombrós. Quant al repertori, lliure, tal i com he explicat a MCB 2016 - Semifinal (matí). Deixo l'enllaç pels interessats...

Seguint el mateix criteri emprat per a la sessió del matí, només faig cinc cèntims de la interpretació d'un dels noms que han sonat durant la tarda: Anastasia Yasko (24 anys, Rússia). Expressió i tranquil·litat amb la Sonata L. 108 i expressió i exhibició de les característiques notes repetides -encara que més òptimes en la repetició- de la Sonata L. 422 de D. Scarlatti. A continuació, malgrat que la pianista ha deixat entreveure certs instants inestables, han estat molt destacables els vertaders moments de música d'Après une lecture du Dante: Fantasia quasi sonata de F. Liszt, en especial, els dels passatges lents. Faig servir únicament una paraula per resumir la seva mostra de Quejas, o la Maja y el ruiseñor (de la suite Goyescas Op. 11) d'E. Granados: beautiful. I per concloure i no constant en concentració, la Sonata núm. 3 Op. 23 d'A. Scriabin, amb la qual ha perfumat d'expressivitat el so, les línies melòdiques i el contingut, tornant a evidenciar moments certament bells.

Fins aquí la semifinal del 62è Concurs Internacional de Música Maria Canals. Anoto dos possibles números per la final i me'n reservo un: Shiori Kuwahara (núm. 26) i Hiroo Sato (núm. 39). En breu, els resultats i les matemàtiques del jurat. Veurem qui es converteix en finalista...

MCB 2016 - Semifinal (matí)

Avui en el Petit Palau i a les 10h del matí, tres dels sis semifinalistes han interpretat els seus respectius repertoris. Cadascun és d'uns 50 minuts i el programa és lliure, només amb dues condicions: obra obligatòria d'un compositor espanyol i no es poden incloure obres ja audicionades en les proves anteriors. Per accedir a la semifinal, cal que els concursants hagin obtingut una nota mitjana mínima de 8 punts -sobre 10- i s'obté a partir del següent procediment: mitjana entre la puntuació de la segona prova (addicionant un 10%) i la de la primera prova (restant un 10%).

Dels tres pianistes i per diverses raons, comento únicament la interpretació de Shiori Kuwahara (20 anys, Japó). Ha iniciat el seu testimoni amb la Danza española núm. 5 Op. 37, "Andaluza", d'E. Granados, sota una agògica pròpia i una part central lenta de visible musicalitat. Després, malgrat que la seva qualitat en el forte és inferior al del seu piano, ha lluït tècnica i una aportació sencera a través dels Tres fragments de "Petrouchka" d'I. Stravinsky. I per tancar el seu repertori, ha triat la Sonata en si menor de F. Liszt. Encara que ha mancat el contingut a l'inici de la partitura, l'agilitat virtuosística en termes de lleugeresa no hi ha faltat i sobretot, ha destacat en les seccions lentes pel domini en la dinàmica piano regalant una enorme pau interior artística.

A la tarda serà el torn dels tres semifinalistes restants.

divendres, 11 de març del 2016

MCB 2016 - 2a prova eliminatòria


Dels 81 concursants de l'edició d'enguany, un total de 19 pianistes han pogut accedir a les audicions de la segona prova eliminatòria (dijous 10 i divendres 11 de març de 2016 en el Petit Palau), repartides en quatre sessions. En aquesta fase del Concurs Internacional de Música Maria Canals, els pianistes acceptats són aquells que han obtingut una qualificació mitjana mínima de 7 punts -sobre 10- de la primera audició i interpretaran un programa d'uns quaranta minuts centrat en: una obra romàntica segons una relació d'obres proposades per l'organització (S. Rachmaninov, J. Brahms, C. Franck, R. Schumann, F. Schubert, F. Chopin o F. Liszt); una obra completa o una col·lecció completa o bé un o diversos números d'una col·lecció a partir d'una llista obligatòria de compositors del segle XX (M. Balakirev, M. Blancafort, C. Debussy, F. Mompou, X. Montsalvatge, F. Poulenc, S. Prokofiev o M. Ravel, entre d'altres); i per últim, una obra contemporània posterior al 1990 d'uns cinc minuts de durada (excloses aquelles que necessitin preparació prèvia del piano i les escrites pels mateixos concursants).

Avui, ha tingut lloc la tercera sessió de la segona prova a les 10h del matí. Cinc pianistes, procedents de països diferents, han ofert el seu repertori als assistents i al jurat. Considerant que l'accés a la semifinal resta en funció del nivell dels concursants de les altres sessions i de les respectives qualificacions numèriques que obtinguin, cito el nom d'Andrei Dubov (28 anys, Rússia) per l'elevada qualitat de la seva interpretació. Ha demostrat solidesa en un programa d'interès i adequació, i sobretot, és un pianista que genera l'exquisida sensació on la rigidesa del minutatge desapareix i s'hi imposa la necessitat i el desig d'escoltar-lo durant un període intemportal més extens. En primer lloc, ha donat testimoni de la tradició amb els Estudis simfònics Op. 13 de R. Schumann, incloent els pòstums i evidenciant els diferents caràcters de les variacions. A continuació ha lluït acrobàcia i musicalitat a través de l'Estudi núm. 3 en si menor, "D'après Paganini-Liszt", de M-A. Hamelin (basat en el Gran estudi de Paganini núm. 3, "La Campanella", de F. Liszt). I per acabar, l'espectacularitat estètica dels Tres moviments de "Petrouchka" d'I. Stravinsky.

diumenge, 6 de març del 2016

MCB 2016 - 1a prova eliminatòria

Avui, en el Petit Palau i a les 17h de la tarda, el 62è Concurs Internacional de Música Maria Canals ha iniciat les audicions als pianistes participants a l'edició d'enguany. La primera prova eliminatòria (repartida en sis sessions) està centrada en la interpretació d'uns vint minuts de programa obligatori: Preludi i fuga de J. S. Bach, Sonata de L. van Beethoven (un moviment) i estudi romàntic. Durant aquesta primera prova, hem pogut seguir atentament el pianisme dels deu primers concursants, la gran majoria procedents de Japó i Xina. Entre tots, han destacat tres pianistes que possiblement accediran a la segona prova eliminatòria en els propers dies, però cal recordar que aquest fet depèn únicament de la decisió del jurat i de la qualitat dels altres participants pendents d'audicionar en aquesta fase del concurs.

En primer lloc, Musashi Ishikawa (28 anys, Japó). La seva interpretació ha estat acadèmica -en un sentit molt positiu a l'hora de concursar- i equilibrada. El resultat del Preludi i fuga núm. 13 (vol. 1) bachià es pot definir a partir de tres adjectius: estable, clar i expressiu. Amb el quart moviment de la Sonata Op. 22 de L. van Beethoven, ha demostrat una bona lectura polifònica de la partitura. I de l'Estudi núm. 6 Op. 33 de S. Rachmaninov, cal destacar la lluminosa qualitat sonora en el registre agut del piano. La seva carta de presentació ha girat entorn als noms de Bach i Rachmaninov.

Just a continuació de Musashi Ishikawa, ha actuat Ming Xie (21 anys, Xina): tarannà artístic i espectacularitat escènica, però amb evidents excessos en el forte. Coincidint amb el seu contrincant, el Preludi i fuga núm. 18 (vol. 1) també ha estat estable, clar i expressiu. Caràcter i temperament en la Sonata Op. 2 núm. 2 (1r moviment) del mestre de Bonn. I per acabar, lluïment tècnic indiscutible amb el Gran estudi de Paganini núm. 3, "La Campanella", de F. Liszt, on els aguts també han destacat igual que diversos passatges musicals, però el final ha patit algunes desmesures. En el seu cas, ha generat més correcció en la interpretació barroca.

I per acabar, Jung Eun Yoon (28 anys, Corea), la qual ha tancat la primera sessió demostrant concentració i bon gust. Ha interpretat el Preludi i fuga núm. 9 (vol. 1) de J. S. Bach correctament i de manera elegant. Molt sencer el primer moviment beethovenià de la Sonata Op. 81a, vetllant en tot moment pel control sonor. I finalment, el millor estudi de la tarda en tècnica, musicalitat i efectisme: l'Estudi núm. 7 ("pour les degrés chromatiques") de C. Debussy. Bon paper en la sonata, però sens dubte, elevada nota en l'estudi del compositor francès.

Esperem que aquests tres grans pianistes passin a la segona prova eliminatòria. Ho sabrem ben aviat en uns dies...