dimecres, 22 de novembre del 2017

I Wish You Love: More From The Bodyguard


17/11/2017

I Will Always Love You - I Have Nothing - I'm Every Woman
Run To You - Queen Of The Night - Jesus Loves Me
[The Unreleased Tracks. The 25th Anniversary]

Film Versions
A Cappella
Remix
Live Versions from The Bodyguard Tour (1993-1996)

Look with your eyes and listen with really good ears. But please, feel her soul
and you'll enjoy that love. No one can sing like this.
The best-selling soundtrack album of all time.
- WHITNEY HOUSTON -

divendres, 7 d’abril del 2017

Final - MCB 2017

Ahir a les 20h del vespre, tingué lloc la darrera cita que tanca les proves del Concurs Internacional de Música Maria Canals en el Palau de la Música Catalana, és a dir, la fase final de la competició on s'hi interpreten tres concerts per a piano i orquestra, amb la col.laboració per tercer any consecutiu de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) dirigida per Manel Valdivieso. En la 63a edició d'enguany i a diferència de les dues anteriors -on els repertoris restaren triplicats casualment-, el públic va poder disfrutar d'un programa ben variat: Concert núm. 1, Op. 23, en si bemoll menor (P. I. Txaikovski), Concert núm. 1, Op. 11, en mi menor (F. Chopin) i Concert núm. 3, Op. 36, en do major (S. Prokofiev).

Amb intenció de sintetitzar tot plegat i sense entrar en detalls, per motius evidents cal mencionar exclusivament la participació de Hin-Yat Tsang (24 anys, Hong Kong) i Levon Avagyan (26 anys, Armènia) a la final, guanyadors del segon i primer premis respectivament. I en concret, fer referència a l'elegància en el cantabile junt a l'agilitat tècnica amb qualitat sonora i de pedalització que vam poder apreciar en el Concert de F. Chopin, interpretat per Hin-Yat Tsang; i sobretot la maduresa pianística -amb sorpresa inesperada inclosa en el Tema amb variazioni- transmesa a través del Concert de S. Prokofiev per Levon Avagyan, el qual també va guanyar el premi del públic, el premi de les escoles i el premi Palau de la Música en una vetllada que forma part de la tradició musical barcelonina.

diumenge, 2 d’abril del 2017

2a semifinal - MCB 2017


Nombrós públic per a la sessió de tarda de la semifinal del 63è Concurs Internacional de Música Maria Canals!

Entre els tres pianistes que hi han participat, seria just que constés el nom de Yui Fushiki (25 anys, Japó) de cara a la final de la competició. Estem d'acord que no tot ha estat impecable, però ha mostrat energia, detall en articulació i la diferent natura dels registres en la Toccata en do major de J. S. Bach - F. Busoni. I sobre "El Puerto" d'Iberia d'I. Albéniz, podem dir que ha servit de transició per a demostrar la resistència i concentració que calen tenir a l'hora d'interpretar el Carnaval Op. 9 de R. Schumann (a destacar els números de mètrica ternària, el resultat sencer global i els submons de cada part).

En breu, sabrem els tres finalistes. A veure qui seran...

1a semifinal - MCB 2017

També en el Petit Palau, avui ha començat la semifinal del 63è Concurs Internacional de Música Maria Canals, a les 10h del matí amb els tres primers concursants dels sis acceptats en aquesta fase. El repertori interpretat per cadascun és lliure, de 50 minuts com a durada màxima, ha d'incloure obligatòriament una obra de compositor espanyol, no es poden repetir composicions de les proves anteriors i no s'accepten els Estudis Op. 10 i Op. 25 de F. Chopin.

Continuo afirmant que -de manera evident- Alexander Panfilov (27 anys, Rússia) destaca respecte els concursants d'aquesta prova matinal del concurs. En primer lloc, ha interpretat el Preludi i fuga en fa sostingut menor de D. Shostakovich; per tant, aspecte fresc i vistós pel preludi, i discurs clar i detalls agògics molt fins en una fuga difícil rítmicament. Després ha estat el torn de les Estampes de C. Debussy (Pagodes, La soirée dans Grenade i Jardins sous la pluie). Exposades amb l'adequació contextual de cadascuna, el pianista ha brillat per la plasticitat del moviment, l'elasticitat impregnada en els crescendi-diminuendi, la ressonància i el control en el pedal i la sonoritat. Per acabar, ha donat testimoni de timbres exquisits, pedalització competent i l'ús d'un gest apropiat per aconseguir qualitat sonora i els diferents caràcters musicals a "Evocación", "El Puerto" i El Corpus en Sevilla" d'Iberia d'I. Albéniz. En resum, Alexander Panfilov és un pianista ben preparat per a la final del concurs, fet palès en la bona sel.lecció i la qualitat del repertori interpretat (on cada estil, cada obra i cada passatge musicals tenen una definició) i en l'exemple de la tradició pianística (on la tècnica instrumental està al servei de la música).

Creuem dits... A la tarda, tres semifinalistes més!

divendres, 31 de març del 2017

3a sessió, 2a prova - MCB 2017

La tercera sessió de la segona prova eliminatòria del 63è Concurs Internacional de Música Maria Canals ha tingut lloc avui a les 10h del matí al Petit Palau. Potser els noms de Hin-Yat Tsang (24 anys, Hong Kong) i Levon Avagyan (26 anys, Armènia) ressonaran de cara a la semifinal.

De moment, esperem trobar al següent nivell de la competició a Yui Fushiki (25 anys, Japó). Són tres els motius principals. Dance Suite, de Béla Bartók (els diferents caràcters de les diferents danses han quedat ben definits, junt al tractament del piano com a un instrument de percussió, amb so instrumentat i amb resultats força espectaculars). Elegy de Takekuni Hirayoshi (una mostra de ressonància més els efectes dels aguts i sobretot del registre greu). Preludi, Coral i Fuga de César Franck (el discurs, l'expressivitat i el gest han estat molt adequats; tota l'obra s'ha presentat sencera; i evident menció a part pel Coral).

Diumenge 2 d'abril de 2017 veurem les interpretacions dels semifinalistes. Endavant!

1a sessió, 2a prova - MCB 2017

Enguany, dels 81 concursants que han participat en la primera prova eliminatòria de la 63a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals, 18 pianistes han realitzat les audicions de la segona prova eliminatòria (quatre sessions repartides entre els matins i les tardes del dijous 30 i divendres 31 de març de 2016 en el Petit Palau). El programa per aquesta fase és d'uns quaranta minuts i consta d'una obra romàntica -segons una llista de composicions incloses en les bases del concurs-, una obra o fragment d'obra sencera d'un compositor nascut a partir de 1860 i una obra contemporània posterior al 1995 d'uns cinc minuts de durada no escrita pels propis concursants i sense preparació prèvia del piano.

De la sessió de les 10h del 30 de març de 2017, han destacat dos pianistes que possiblement accedeixin a la semifinal: Dmitry Sin (22 anys, Rússia) sota un perfil més artístic, i sobretot i novament Alexander Panfilov (27 anys, Rússia) mostrant la solidesa de la tradició pianística. Aquest darrer ha demostrat que és un bon intèrpret virtuós pel fet de fer créixer una obra funcional, Anamorfosis Op. 152 de Manuel Seco de Arpe, semblant a una fantasia. Els harmònics generats i els efectes dels greus fent rugir el piano han provocat gran impressió. A continuació, ha ofert una bona versió expressiva i polifònica del Preludi núm. 5 Op. 32 de Serguei Rachmaninov. I per acabar, la Sonata en si menor de Franz Liszt, amb què ha lluït competència musical i tècnica en les parts més actives; i ha impregnat de bellesa les seccions lentes i de claredat el fragment fugat. Tot un bon programa interpretat que, esperem, el faci promocionar a la següent prova, la semifinal.

dimarts, 28 de març del 2017

2a sessió, 1a prova - MCB 2017

El matí d'aquest dilluns 27 de maig (la segona sessió de la primera prova eliminatòria del 63è Concurs Internacional de Música Maria Canals al Petit Palau) fou força dispers, per dir-ho d'alguna manera.

Deu pianistes més, dels quals probablement accediran a la següent fase de concurs els joves Alberto Greer Menjón Bohanna (23 anys, Espanya) i Anastasia Rizikov (18 anys, Canadà), en funció de les interpretacions dels altres concursants i de les valoracions dels jutges. Però cal fer menció a part d'Oleksandr Gromovoy (28 anys, Ucraïna): mostra d'un so sofisticat instrumentat, que defineix realment al pianista com a un bon intèrpret, amb una potent sensibilitat indubtable. Una altra qüestió és si el trobarem el 30 o 31 de març competint. Tan de bo!

Això sí, anotar el nom de Nafis Umerkulova (28 anys, Uzbekistan). L'estabilitat del preludi i l'articulada i entenedora fuga de la 18a obra del primer volum d'El clavecí ben temprat de J. S. Bach, l'adequació en estil i caràcter durant la Sonata Op. 22 (tercer moviment) de L. van Beethoven, i la claredat en les diferents seccions junt a la competència tècnica i musical -malgrat que els aguts esdevingueren crispats en un instant- en l'Estudi núm. 3 Op. 39 de S. Rachmaninov, van definir la trajectòria d'aquesta pianista en el concurs, de moment.

Aviat sabrem els resultats de la primera eliminatòria...

1a sessió, 1a prova - MCB 2017

Un any més i el 63è Concurs Internacional de Música Maria Canals va obrir les portes del Petit Palau als pianistes participants el passat diumenge 26 a les 17h, on tingué lloc la primera sessió de les sis que consta la primera prova eliminatòria. Vint minuts de programa centrat en J. S. Bach (Preludi i fuga), en L. van Beethoven (Sonata, un moviment) i en un estudi romàntic.

Dels deu primers concursants, potser tornarem a sentir els noms de Marek Kozák (23 anys, República Txeca) i Hugo Kitano (21 anys, Estats Units) en la segona prova eliminatòria, fet que depèn de la qualitat dels altres concursants i del jurat. Ara bé, va destacar-ne un clarament per sobre de tots: Alexander Panfilov (27 anys, Rússia). Va demostrar competència tècnica i polifònica amb el Preludi i fuga núm. 14 (vol. 1) bachià. Es posicionà, sens dubte, com el millor intèrpret -respecte els altres pianistes- a través de la precisió en ritme de la Sonata Op. 53 (primer moviment) de L. van Beethoven. I gràcies a la qualitat sonora del registre greu i agut del piano en l'espectacular Estudi núm. 6 Op. 39 de S. Rachmaninov, va sentenciar la seva carta de presentació en el concurs.

Esperem retrobar aquests pianistes en la següent prova i, en concret, a Alexander Panfilov. Sort...!

dimarts, 28 de febrer del 2017

Grigory Sokolov III


Just Sokolov once again... Nobody plays like he does.

W. A. MOZART
Sonata en do major, K. 545
Fantasia en do menor, K. 475
Sonata en do menor, K. 457
------
L. van BEETHOVEN
Sonata en mi menor, Op. 90
Sonata en do menor, Op. 111
------
6 obres de F. SCHUBERT, F. CHOPIN, R. SCHUMANN...

[Barcelona, Palau de la Música Catalana, diumenge 12 de febrer de 2017, 20'30h]

dimarts, 31 de gener del 2017

Daniil Trifonov a l'Auditori

Res més plaent que poder assistir al recital de piano de Daniil Trifonov a l'Auditori de Barcelona, el passat dilluns 16 de febrer a les 20.30h, sobretot perquè fins el moment els horaris no ho havien permès.

No m'extendré gaire -per motius evidents- a l'hora de valorar el concert que el jove rus oferí, centrant-se en R. Schumann durant la primera part (Escenes d'infants, Op. 15; Toccata, Op. 7; Kreisleriana, Op. 16), i en D. Xostakóvitx (Preludi i fuga núm. 7, 2, 5 i 24, Op. 87) i I. Stravinsky (Petruixka. Tres moviments) per a la segona.

Sens dubte, Kreisleriana (pel seu contingut literari i l'elevada dificultat interpretativa pianística) i la sel.lecció dels 24 Preludis i fugues (mostrats a través de les coloracions sonores del pianista fent gaudir al públic de la concreta estètica musical de l'obra) foren les partitures majúscules del vespre.

Ara bé, si és cert que Petruixka és la pirotècnia habitual en el repertori dels concursos de piano, i que durant la Toccata s'apreciaren mínimes i sutils desviacions en el pols rítmic, s'agraeix enormement i també és tot un reclam la bellesa de les Escenes d'infants.

Tornarem al proper concert de Daniil Trifonov.