Durant tot el mes d'octubre, ha estat oberta al públic una nova exposició comissionada de manera excel·lent per M. Rosa Montalt (Cap de la secció de Música), a l'Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya.
En aquesta ocasió, la mostra inclou fotografies, enregistraments, partitures, llibres i esborranys entorn a la figura del compositor Josep Soler, el qual confia el seu llegat musical a la Biblioteca de Catalunya fa més de cinc dècades. A més d'una sel·lecció adequada de materials, també s'hi poden llegir les reflexions d'alguns musicòlegs, com Ángel Medina i Joan Cuscó. Anoto les paraules que l'últim afirma i que no només corresponen a un imperatiu de la filosofia i la música, sinó també de la vida: "No s'aprèn 'Un Saber'. S'aprèn a aprendre".
Una agradable visita a l'exposició Microcosmos Josep Soler -com la d'ahir al matí- permet conèixer i apropar-se a la figura del compositor català a través de les sis vitrines de la mostra. Cadascuna se centra en un aspecte concret: música de cambra i música de diversos instruments (com l'oboè i el contrabaix, amb el testimoni d'un trio per a cordes i piano o el concert per a violoncel i orquestra); els lieder i la importància de la poesia; l'òpera (on no hi podia faltar Agamemnon, dedicada a Cristòfor Taltabull); la vocació i l'ofici (oferint obres relacionades amb Vilafranca del Penedès -on va néixer el músic-, homenatges -a B. Bartók entre d'altres-, i obres organístiques); la composició i la seva estètica (centrades en el llenguatge contemporani, junt a una explicació de Teodor Roure); i finalment, la producció (miscel·lània de diversos llibres i enregistraments, amb una única i especial partitura: Cançons xineses de C. Taltabull, sota la revisió de J. Soler).
Quina serà la propera exposició musical a la Biblioteca de Catalunya?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada