dissabte, 31 d’octubre del 2015

Microcosmos Josep Soler

Durant tot el mes d'octubre, ha estat oberta al públic una nova exposició comissionada de manera excel·lent per M. Rosa Montalt (Cap de la secció de Música), a l'Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya.

En aquesta ocasió, la mostra inclou fotografies, enregistraments, partitures, llibres i esborranys entorn a la figura del compositor Josep Soler, el qual confia el seu llegat musical a la Biblioteca de Catalunya fa més de cinc dècades. A més d'una sel·lecció adequada de materials, també s'hi poden llegir les reflexions d'alguns musicòlegs, com Ángel Medina i Joan Cuscó. Anoto les paraules que l'últim afirma i que no només corresponen a un imperatiu de la filosofia i la música, sinó també de la vida: "No s'aprèn 'Un Saber'. S'aprèn a aprendre".

Una agradable visita a l'exposició Microcosmos Josep Soler -com la d'ahir al matí- permet conèixer i apropar-se a la figura del compositor català a través de les sis vitrines de la mostra. Cadascuna se centra en un aspecte concret: música de cambra i música de diversos instruments (com l'oboè i el contrabaix, amb el testimoni d'un trio per a cordes i piano o el concert per a violoncel i orquestra); els lieder i la importància de la poesia; l'òpera (on no hi podia faltar Agamemnon, dedicada a Cristòfor Taltabull); la vocació i l'ofici (oferint obres relacionades amb Vilafranca del Penedès -on va néixer el músic-, homenatges -a B. Bartók entre d'altres-, i obres organístiques); la composició i la seva estètica (centrades en el llenguatge contemporani, junt a una explicació de Teodor Roure); i finalment, la producció (miscel·lània de diversos llibres i enregistraments, amb una única i especial partitura: Cançons xineses de C. Taltabull, sota la revisió de J. Soler).

Quina serà la propera exposició musical a la Biblioteca de Catalunya?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada